Colorarea vederii


colorarea vederii

Context medical[ modificare modificare sursă ] Cecitatea pentru roșu se numește protanopie colorarea vederii cecitatea pentru verde deuteranopie. Aceste forme de cecitate exprimă faptul că persoanele respective confundă roșul cu verdele și chiar cu alte culori de aceeași strălucire sau saturație cum ar fi albastrul sau cenușiul. Pentru investigarea tulburărilor cromatice se folosesc planșe pseudoizocromatice stilling, ishihara sau atlasul polack.

Aceste probe sunt alcătuite din planșe pe care sunt prezentate prin cerculețe de mărimi, culori și nuanțe diferite cifre, litere sau figuri.

colorarea vederii

I se prezintă subiectului pe rând aceste planșe și i se cere să identifice cifra, litera sau semnul imprimat. Colorarea vederii planșe sunt astfel realizate încât ochiul normal le poate citi clar, în timp ce persoanele care suferă de cecitate cromatică identifică cifrele, colorarea vederii sau semnele cu greutate, incorect sau deloc Al.

Roșca, [1]. Daltonismul este o boală congenitală cauzată de o defecțiune a retinei sau a unei porțiuni din nervul optic.

colorarea vederii

Deși boala este moștenită pe linie maternă, de daltonism suferă în special bărbații. Mai mult de de ocupații profesionale ex.

colorarea vederii

Daltonism și discromatopsie[ modificare modificare sursă ] Trebuie totuși să facem diferența dintre cuvintele daltonism și discromatopsie, conceptul din urmă fiind mai rareori folosit tocmai din cauza caracterului său mai științific. Diferența constă în faptul că în cazul persoanelor discromatopsice toți receptorii cromatici sunt colorarea vederii, în timp ce în cazul daltonismului receptorul responsabil pentru culoarea verde sau cea roșie nu funcționează deloc.

Corecturi posibile[ modificare modificare sursă ] Daltonismul poate fi corijat, folosind o lentilă acoperită cu un strat specific.

colorarea vederii

Acest strat a fost proiectat inițial așa încât să schimbe spectrul luminii care îl traversează în așa fel ca acesta să stârnească un stimul în persoana discromatopsică asemănător celui din persoana cu vedere cromatică sănătoasă.

La proiectarea stratului trebuie să se aibă în vedere ca acesta să-și colorarea vederii efectul pe lungimile de undă medie roșie-verdeîn timp ce pe lungimile de undă scurtă albastră efectul său colorarea vederii fie cât mai redus. Folosind lentilele de corecție, daltoniștii pot să perceapă și nuanțele cromatice pe care anterior nu le puteau observa.

Anatomia ochiului. Mecanismul vederii

De asemenea, colorarea vederii de conducere auto nu se va elibera sau nu se va reînnoi persoanelor care suferă de orice afecțiune oftalmologică care compromite colorarea vederii condusului Această situație este unică în Uniunea Europeană la nivel mondial sunt foarte puține țări care nu permit discromatopilor să fie șoferi amatori și conduce uneori la corupție.